Deze tijd wordt eens de 'goede oude tijd'

Meest recente berichten
Recente reacties
  Archief
  Google vertaling

  Bergen

  Noord-Holland

  Noord-Holland

  De Slag bij Bergen op 19 september 1799, ook wel de Slag bij Bergen-Binnen genoemd, was een Frans-Bataafse overwinning tegen de Britten en Russen, die enkele weken daarvoor in Noord-Holland waren geland.

  Plaatsnamen in Bergen als de Russenweg, het Slagduin en boerderij ‘De Franschman’ herinneren nog aan de veldslag. Ook de vele kogelgaten en -inslagen in de Ruïnekerk van Bergen zijn nog een overblijfsel van de slag.

   

  Russisch monument

  Russisch monument

  Monument

  Ter herdenking aan de veldslag werd in 1901 het Russisch Monument in het centrum van Bergen geplaatst. Het monument, op de hoek van de Russenweg en de Notweg, is in de vorm van een Russisch kruis. In vergulde letters staat hierop te lezen: “Ter eeuwige gedachtenis aan de Russische krijgers gevallen bij Bergen op de 8e en 21 september van het jaar 1799”.  Op 12 september 2009, ter gelegenheid van het 210-jarige jubileum van de veldslag, werd een herdenkingsceremonie bij het monument gehouden, in aanwezigheid van Russische, Franse, Britse en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders. De Franse defensieattaché in Nederland legde een krans bij het monument.

  Copyright © 2016. All Rights Reserved.